Show Lyrics


Heilig IJs - De waarsprekers I

De Muis in het huis, yo! -uh huh- de poŽet die weet, rijmelaar zonder oogkleppen of staar- En de Tooster staat daar en bakt ze bruin. Heilig ijs verwend je oren en prikkelt je onder je kruin- Een soort van kruidentuin met geneeskrachtige planten want een doel van ons is om opbouw te bevorderen- in plaats van schade te berokkenen- voor alle betrokkenen en ieder die het aangaat-

Met de pen op het papier teken ik een rijmwoordelijke landkaart en haal de microfoontechniek zo snel mogelijk uit de standaard- we voegen de daad bij het woord en brengen hiphop in het kwadraat- want mijn stijl van hiphop vermenigvuldigd met zijn stijl van hiphop is wat je nu hoort- we spannen het koord en lopen erop- 'Yo dat klopt'- want we lopen de loop van het woord dat we weten te spreken. Waarheden over de aarde en omstreken. Heden verleden en toekomst, samengevat in de taal van de rijm- Hey Yo, natuurlijk zijn we blij waarsprekers te zijn--

Ik flip de microfoon zo compleet met mystiek, mystiek omdat je niet meteen ziet wat ik bedoel- en wat ik voel- is vaak- verweven in de woorden, op zo'n manier dat je het nog een keer moet horen- Uh-huh, yeh-yeh- nog een keer moet horen want ik vertaal gevoel en situaties en breng ze met verve. Dat is wat ik doe en ik zou nog liever sterven, voordat ik in een rijm tegen iemand op ga lopen bieden- en als je rijms daaruit bestaan is wat je rapt semi-aride!
Een zoutwoestijn, bijna geen tekens van leven, ik krijg dorst van dat soort ego-gezeur. Scheef geweven rijms missen elk gevoel voor kleur. Ze drijven me uit op een quest naar de soul. De school van de poezie. Want echte kunst creeeren is never nooit easy, iemand met een microfoon is niet gelijk een MC! Dat vergt jaren van oefening, inkt zweet en tranen, volgen van wegen en zelf wegen banen. De pen op het papier, ik flex m'n brein met plezier. De mic is mijn gereedschap en zo presenteer ik hier het resultaat van zweten, lezen, denken en weten- goede zinnen zoeken in de hoeken van m'n hoofd. Metaforen verwoorden gedachten en concepten- gevoelens en recepten- en meer van dat soort ongein. En daarom ben ik blij een waarspreker te zijn.

Welkom in de tent vol met nederlands talent,
gooi je handen in de lucht als je weet wie je bent!
Welkom in de tent, dame of vent, gooi je handen in de lucht,
want het maakt niet uit wie je bent!

De zaak van het oor is vaak de oorzaak. Niet omdat het woord zijn doel niet raakt, maar doordat velen niet willen horen waar het eigenlijk om draait. Maar als het leugenachtige vuur weer om me heen oplaait leg ik het zwaard vooralsnog naast me neer. Want de waarheid hoef ik niet te verdedigen die hoef ik alleen maar te spreken zodat men op me kan rekenen. Kijk, je woorden en daden vormen samen jouw plaats in deze maatschappij, daarom is de waarheid zo belangrijk voor mij. Maar sommige mensen die vormen hun mening op uiterlijk en kleding. Hoe dom ik dat ook vindt, maar ja het zij zo; wijde broeken vangen veel wind. Elke seconde die wegtikt is weer een moment waarop de toekomst begint. Dus probeer ik te leren van problemen in het verleden en blijf ik in het heden de waarheid spreken.